WordPress-yhteisötapaamiset eli ”meetupit” alkoivat Seinäjoella syyskuussa 2017. Seinäjoki on kuudes virallisten WordPress Community Meetup -tapaamisten paikkakunta Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun lisäksi. Nyt vuosi on kulunut ja on aika luoda katsaus menneseen ja nostaa malja tulevalle!
Seinäjoen yhteisön syntyhistoria ja ensiaskeleet
Elettiin vuotta 2015. Olin seuraillut Tampereen WordPress-tapaamisia ja aiheita jo jonkun aikaa. Ajatus paikallisesta, pienestä WordPress-yhteisöstä kuulosti hienolta ajatukselta. Juttelin siitä paikallisen kollegan, Valakia Interactiven Mikan kanssa, ja hän vahvisti vain suunnitelman siitä, että joku päivä meillä Seinäjoellakin voisi olla samanlainen porukka koossa joka kuukausi.
Vuoden 2016 WordCamp Helsingin aikana ajatus sai taas uutta pontta, ja päätimme viedä asiaa eteenpäin oikein virallisesti. Puhuimme siitä contributor dayn ohessa yhteisötiimin Jenny Wongille ja hän antoi meille ohjeet miten edetä. Tein hakemuksen paikallisesta meetup groupista ja se sai pian hyväksynnän. Ilmoittauduin myöhemmin vuoden 2017 Euroopan WordCampin yhteydessä järjestettyyn meetup organizer’s orientation -sessioon ja siellä luotiin tarvittavat ryhmät ja käyttäjät meetup.comiin.
Elokuussa 2017 istuttiin Mikan kanssa sitten alas Mallas Kabackassa ja hahmoteltiin ihka ensimmäisen meetupin mahdollisia tapaamispaikkoja ja aiheita. Loimme myös Twitter-tilin ja perustimme Facebook-sivun. Kohta sen jälkeen kartoitettiin paikkaehdokkaita, eikä meidän tarvinnut American Dinerin jälkeen edes käydä muualla; heidän kabinettinsa oli sijainniltaan loistava, hinnaltaan edullinen ja tarjoilukin pelasi. Sittemmin olemme saaneet käyttää myös sekä BSTR:n, Valakian ja Mallaskosken Panimoravintolan tiloja.
Sovimme ensimmäisen tapaamisen ajankohdaksi syyskuun 2017 viimeisen torstain. Kysyin puhujaksi Keijosen Samia. Hän on yksi suomalaisen WordPress-yhteisön aktiiveja, avoimen lähdekoodin evankelista, WordPress-ammattilainen ja kaikin puolin huipputyyppi. Sami lupautuikin avaamaan historian ensimmäisen tapaamisen otsikolla ”WordPress-yhteisöllisyys Suomessa”.
Teimme sitten hieman kotiläksyjä ja kartoitimme paikallisia osaajia erilaisten verkostojen ja hakujen kautta, ja lähetimme kymmeniä kutsuja sähköpostitse. Eihän meillä ollut oikein hyvää kuvaa siitä, kuinka paljon WordPressin kanssa puuhaavia ihmisiä täällä lakeuksilla olisi, tai kuinka moni niistä löytäisi meetupiin. Kyllä meitä jännitti. Ihan turhaan. Ensimmäiseen tapaamiseen ilmoittautui yli 20 ihmistä! Jes! Tapaaminen sujui rennosti. Oli mahtava tavata uusia ihmisiä ja vanhoja tuttuja, ja jutella paikallisten osaajien kanssa.
Tästä eteenpäin olemme tavanneet säännöllisesti kerran kuukaudessa. Aiheita on ollut ihan laidasta laitaan; kaikkea designista koodityöpajaan, itsetunnosta saavutettavuuteen ja koneoppimisesta tietosuojaan. Bonuksena olemme pitäneet myös Global Translation Day -meetupin ja juhlineet WordPressin 15-vuotista taivalta. Voit tutkiskella menneiden tapaamisten aiheita ja esityksiä. Kiitos kaikille puhujille ja osallistujille! Ja isoo kiitos myös sponsoreille!
Nyt syyskuussa 2018 on kulunut siis vuosi siitä, kun aloitimme paikallisesti Seinäjoella. Tervetuloa juhlatapaamiseemme! Luvassa on jotain ainutlaatuista, sillä luvassa on ainakin…
WordPress Seinäjoki yksi vuotta –juhlaolut
Halusimme luoda juhlatapaamiseen jotain, jolla juhlistaa taivalta. Me Mikan kanssa kiinnostuimme oluen valmistamisesta käsityönä Seinäjoen kansalaisopiston kurssilla. Kurssin veti Mallaskosken Panimoravintolan yrittäjä ja WordPress-mies itsekin, Tammisen Aleksi. Kyselin sitten Aleksilta, olisiko hänellä kiinnostusta lähteä kanssamme kehittelemään käsityöläisolutta yhteisön juhlaan. Aleksihan oli heti messissä, ja elokuussa tapasimme kattilan äärellä.
WordPress-yhteisöolutta ideoitiin hieman jo kurssilla ja myöhemmin heiteltiin ideoita chatissa. Reseptiikaksi valittiin belgityyppinen, vehnäpohjainen witbier. Halusimme tuoda jotain paikallista mukaan myös tähän olueeseen, ja oluen mausteeksi päätyivät lopulta omien pensaisen vihreät ja punaiset karviaiset. Oluen työnimenä on ”Gooseberry WP”.
Aluksi punnittiin marjat ja mitoitettiin reseptiikkaa BrewMate-sovelluksen avulla. Maltaat rouhittiin itse myllyllä. Karviaiset paseerattiin ja jäljelle jääneiden kuorien huuhteluvesi käytettiin vielä lisänesteenä keittoon kaiken aromin talteensaamiseksi. Marjasose lisättiin keittoon, kun keittoaikaa oli jäljellä 10 minuuttia. Hiivasta tehtiin ”startteri” antamalla sen käynnistyä pienessä määrässä keitosta otettua ja jäähdytettyä lientä. Alla lopullisen reseptiikan ainesosaluettelo.
2,4kg pils-maltaita
1,64kg vehnämaltaita
300g kaurahiutaleita
3kg karviaissosetta (paseeratun soseen paino, kuorineen 6kg)
5g Chinook-humalaa
4g ruususuolaa
Safale S-04 -hiivapussi
Parin viikon päästä päästään maistelemaan lopullista tuotetta. Jännittää todella paljon. En löytänyt hakukoneilla vastaavanlaisia projekteja, joten tämä on meidän tietojemme mukaan maailman ensimmäinen paikallisen WordPress-yhteisön oma olut. Onko tiedossasi jotain vastaavaa meiltä tai maailmalta? (PressBrew taisi olla aprillipila?)
Päivitys 20.9.2018: Olut sai kypsyä käymisastiassa melkein neljä viikkoa. Siihen lisättiin 115g sokeria (liuotettuna pieneen määrään vettä). Ominaispainomittauksen perusteella lopputuotteen vahvuus lienee aika lailla tavoitteessa eli n. 4,5%. Olut on nyt pullotettu ja Mika on suunnitellut hienot etiketit. Vielä kypsytellään pulloissa ensi tiistaihin saakka. Kohta maistellaan!
Päivitys 25.9.2018: Mikan suunnittelemat etiketit liimattiin pulloihin maidolla. Oluen nimeksi tuli Witenberg. Se on yhdistelmä WordPressin ajankohtaista editoriuudistusta ja oluen vehnäistä tyyliä. Eilen maistoimme jo hieman ja aika hapan tapaus saatiin aikaiseksi. Sopisiko kenties parhaiten makupariksi makean kanssa? Tänään illalla tämä juhlaolut siis tarjolla juhlatapaamisessa. Tervetuloa!
Witenberg – a witbier that goes well with Gutenberg.